Yaklaşık 100 yıl önce karar mekanizmasına sahip olduğu iddia edilen tek hücreli Stentor roeseli ile ilgili yeni çalışmalar ortaya çıktı. Bilim adamları, Stentor roeseli adlı organizmanın karar mekanizmasıyla hareket ettiğine dair bulgularla karşılaştı.
İzmir depremi sonrası gündem oldu:HAARP teknolojisi
Karar mekanizmasıyla hareket eden tek hücre:Stentor roeseli tek hücreli bir organizmadır. Bakteriler ve diğer küçük mikroorganizmalarla beslenen ve zaman zaman yüzme yapan Stentetor roeseli üzerine zoolog Herbert Jennings tarafından bir makale yayınlandı.
Jennigs tarafından yayınlanan yazıda, organizmanın karmin ile çevrili olduğu ve organizmanın bu olaya birden fazla tepki verdiği belirtiliyor. Öncelikle tahriş edici unsurdan kaçınan organizma işe yaramazsa tüylerini kullanarak yönünü değiştirir. İkinci seçeneğin işe yaramadığı durumlarda ise vücudunu daraltarak kaçmaya çalışan organizma son çare olarak yüzerek kaçmaya çalışır. California Üniversitesi'nden hücre geometri uzmanı Wallace Marshall, "Bir asır önce yapılan araştırmalar, tek hücreli bir organizmanın karar mekanizmasıyla hareket ettiğini ortaya çıkardı. Ancak insanlar buna inanmadığı için modern yöntemlerle deneyler tekrar yapıldı. Tek bir hücrenin birkaç farklı olası yanıtı olabileceğini gördük ve sonra aralarından belirli bir sırayla seçim yapabileceğini gördük.
Tekrarlanan deneylerde karmin olumlu sonuçlar vermediğinde, organizmanın mikroskobik tespitini yapmak için farklı malzemeler kullanan bilim adamları kullanıldı Polistiren boncuklara benzer şekilde tepki verdiğini tespit etti.Çok sayıda deneyden elde ettikleri verileri birleştiren ekip, davranışların belirli bir hiyerarşi ile ortaya çıktığını gözlemledi. Organizmanın davranışları arasında nasıl geçiş yaptığı henüz bilinmemektedir. Ancak bu deneyler sayesinde , nöronal olmayan organizmaların da bilgiyi işleme yeteneğine sahip olabileceği olasılıklar arasındaydı.