Başakşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Başakşehir Yaşam Laboratuvarı, yapılan yatırımlarla teknoloji kuluçka merkezi haline geldi. İnovasyon ve girişimcilik alanında hayalleri gerçeğe dönüştüren teknoloji merkezi, her geçen gün genç beyinlerin bilime olan merakını artırıyor.
Yeni kurulan ekiple çalışmalarına devam ettiklerini belirten Dabağ, sözlerine şöyle devam etti:“Projemiz için 100 bin dolar ödeneğe ihtiyacımız vardı. Bunun 50 bin dolarını çeşitli sponsorlar aracılığıyla topladık. Projenin belli bir bölümünü yaptık ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından desteklenen Mars yarışmasına katıldık. Ülkemizin uluslararası arenada söz sahibi olmasını istedik. 100'ün üzerinde başvurunun yapıldığı yarışmada ilk 30'a girdik ve finale kaldık. Projemizin bilgisayar üzerindeki çizimleri tamamlanmıştır. Ancak finans alanında destek bulamadığımız için bilgisayar üzerinden çalışmalarına odaklandık ve çalışmaya devam ettik. ”
Finansal sorunları çözmek için yeni bir şirket kurarak teknoloji üretmeye başladıklarını anlatan genç girişimci, “Ülkemize döviz kazandırmak ve kazandığımız parayı uzaydaki yatırımlarımıza harcamak istedik. Kurduğumuz ileri teknoloji şirketimizde yapay zeka konusunda çalışmalara başladık. Öncelikle kamera aracılığıyla nereye baktığınızı, yaşınızı ve cinsiyetinizi ortalama olarak tahmin eden bir yazılımdır. Bu reklam ve billboard alanını kullanmayı planlıyoruz "değerlendirmesinde bulundu.
Esenyurt Living Lab Mars macerasının büyük katkı sağladığını söyleyen Berke Dabağ, teknolojinin merkezdeki elektronik laboratuarlardan geçmeyeceğini belirterek, konseyin teklifinin hazır olduğunu söyledi gençlik.
Türkiye'nin ilk teknolojisi ve inovasyon merkezi Başakşehir Living Lab'da çalışan 19 yaşındaki Berke Dabağ, Başakşehir'den Mars'a hayalini anlattı. NASA'nın Dabağ finalistleri Mars için geliştirilen insansız gezegen keşif aracı, tasarım yarışmalarını açıyor, şimdi kuran teknoloji şirketleri üretiyor.
Her gece uzayı hayal ettim
uzaya bakmak için bilim gecesine ilgi duymaya başladığını söylüyor. Yıldızlar, Dabağ, “Her gece uzaya nasıl gidebilirim diye düşünüyordum. Bilime olan merakım teknolojiye de yansımıştı. ve farklı versiyonları ortaya çıkarmak. Dijital pazarlamada kendimi geliştirdim. 16 yaşında Microsoft'un geleceği şekillendirebilen ve şekillendirebilen üniversite öğrencilerine staj imkanı sunacağını öğrendim. Ancak program üniversite öğrencilerine yönelikti. Lise öğrencisi olmama rağmen programa başvurdum. 1500 başvuru arasından ilk 100'e girerek programa katılma hakkı kazandım ve 1 aylık staj yaptım. Bir ay içinde kendimi ciddi anlamda geliştirdiğimi söyledi. ”Microsoft'tan Mars'a rüya
Microsoft'taki stajının ardından bir proje geliştirmeye karar verdiğini belirten Dabağ, “Uzay hayalimin bir diğer yüzü de Mars'tı. NASA, 2017'de Mars'ta yeni bir hayat yaratmak için çeşitli projeler yürütüyordu. Bu projeler, Avrupa Uzay Ajansı tarafından da desteklendi. Burada çalışmam gerektiğini söyleyerek insansız bir gezegen keşif aracı yapmaya karar verdim. Elimizden geldiğince bir roket yapmak ve bu aracı kendi imkanlarımızla uzaya göndermek istedik ve kollarımızı sıvadık. 3 lise arkadaşımı yanıma aldım ve Başakşehir Belediyesi tarafından açılan Living Lab'a başvurdum. Hayal ettiğim projeyi anlattım ve bana destek olacaklarını ve gerekli tüm işleri burada yapabileceğimi söylediler. ”
20 kişilik bir ekip kurdu
Arkadaşlarıyla yaşadığı sorunlar nedeniyle milli takım kurmaya karar verdi ve “Takım arkadaşlarım gittiği için yeni bir takım kurmaya karar verdim. Önce Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız ile iletişime geçtim. Beni destekleyeceğini ve sosyal medya hesabında bir takım kurma çağrımı paylaşacağını söyledi. Mesajımı paylaştıktan sonra Türkiye'nin 6 farklı ilinden 20 kişilik bir ekip oluşturdum. Ekibimizde her alanda kendini geliştiren arkadaşlarımız vardı. Bu bilgiyi birbirine aktarmak için "Bilenler bilmeyenlere öğretsin" yöntemini geliştirdik. Mekaniği bilenler, mekanik ve yazılım alanında diğer arkadaşlara yardımcı oldu ”dedi.