Formula 1 yarışları bize birkaç saatlik sürüş heyecanı sağlasa da, takımlar yarış hafta sonları boyunca büyük bir mücadele veriyor. Yapılan lojistik planlama derslere konu olabilecek türdendir
Motor sporlarının zirvesi olarak kabul edilen Formula 1, makine düzeni ile çalışan pit ekiplerinin, hızlı arabaların ve birbiriyle mücadele eden ekiplerin her zaman akla geldiği ve hafta sonları neşelendirdiği bir etkinlik olarak biliniyor. Pist dışında, takımlar zamana karşı birbirlerinden daha fazla rekabet eder.
Formula 1 takımlarını oluşturan yüzlerce çalışanın, milyonlarca dolara üretilen arabaların ve her biri özel olarak üretilmiş ekipmanların taşınması için dev bir lojistik mücadele yürütülüyor. Hatta yarış takvimleri bile temelde lojistik düşünülerek hazırlanır.
Bilmemiz gereken iki kavram:Avrupa ırkı ve Flyaway yarışı
Formula 1 takvimindeki yarışlar teknik olarak iki ayrı gruba ayrılabilir. Bu gruplardan ilki, genellikle yerel veya Avrupa ırkları olarak adlandırılan ve Avrupa kıtası ve yakın çevresinde koşulan etaplardan oluşan gruptur. Flyaway adı verilen ikinci grup, Avrupa kıtası dışındaki tüm ırkları içerir. Avrupa Yarışı olarak adlandırılan etaplar, sezon ortasında gerçekleşir ve ilkbaharda başlayan ve genellikle sonbahara kadar uzanan bir dönemde yapılır. Yaz aylarında düzenlenen Kanada Grand Prix'si dışında, Avrupa yarışları arka arkaya gerçekleşir.
2021 sezonunda 23 farklı yarış yapılacak ve 9 aya yayılacak. Yarışlar tam olarak 5 farklı kıtada yapılacaktır. Ortalama 2 haftada bir yarış göreceğimiz bu dönemde takımlar herhangi bir sorun yaşamamak için çok çalışacak.
Formül 1 asla durmamak demektir
Ortalama bir Formula 1 takımı, ana takıma yardım eden veya tek bir yarış için çalışan personeli bir kenara bıraksak bile 80 kişiden oluşur. . Pek çok insan bir hafta arayla başka bir ülkeye gidiyor. Dahası, bu ekibin seyahatlerini planlamak en kolay kısımdır:Sonuçta, tüm ekibi bir Boeing 737'ye sığdırabilir ve bir ülkeden diğerine uçabilirsiniz.