Fransa'da güvenlik güçlerine ait görüntülerin yayınlanmasını yasaklayan güvenlik kanun tasarısına karşı protestolar devam ediyor.
Basın kuruluşları, sendikalar ve insan hakları derneklerinden oluşan "Genel Güvenlik Yasasına Hayır" girişiminin çağrısıyla Fransa genelinde 90'dan fazla protesto düzenlendi.
Askerlik ve polis şiddeti Başkentte pankartlar taşıyan protestocular Repeblique Meydanı'na doğru yürümeye çalışırken, polis bir engelle karşılaştı. Bu arada polis ile göstericiler arasında gerilim yaşanırken çok sayıda ses bombası atıldı.
Sokaklara dağılan protestocularla polis arasında kısa bir çatışma çıktı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Göstericiler çok sayıda aracı ve çöp tenekesini ateşe verdi, bir dükkânı yağmaladı.
Fransız polisi, bir grup göstericinin Gambetta Meydanı yakınlarında yürümesini engelleyerek yürümelerini engelledi.
Son dönemde basın özgürlüğünü ihlal ettiği ve polis şiddetini artırdığı gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasası Yasa tasarısının 24. maddesi tartışılırken, son zamanlarda gazetecilere ve protestoculara yönelik polis şiddetine tepkiler artıyor. AA muhabirine konuşan aktivistler, Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörlerinin tasarının uluslararası insan hukukuna aykırı olduğu yönündeki uyarısının Fransız hükümetine haklı olduğunu belirtti.
Ülkedeki Genel İş Konfederasyonu üyesi Dominique Carlie, yasa tasarısı kapsamında bilgi edinme özgürlüğünün kısıtlanmasına tepki gösterdi.
BM'nin uyarısıyla ilgili olarak, "Bu bir gerçektir." Carlie, hükümetin aslında bu taslakla Fransa'ya saldırdığını söyledi.
Soyadını vermek istemeyen aktivist Isabelle, taslağın güvenlik güçlerinin görüntülerinin vurulmasını ve yayınlanmasını yasaklayarak kendini savunma hakkını elinden aldığını belirtti.
Ülkede uzun süredir polis şiddeti devam ediyor ve sosyal medyada geri çekildi. Paylaşılan görüntüler sayesinde ortaya çıktığını belirten Isabelle, "Bu yasa tasarısına tamamen karşıyım. Sadece 24. maddenin değil, tüm yasanın geri çekilmesini istiyorum." Dedi. Birleşmiş Milletler'in tasarıyla ilgili Fransız hükümetine uyarılarına değinen Isabelle, "Tamamen haklılar. Sarı yelekliler olarak 2 yıldır protestolar yapıyoruz ve burada sapmaları görüyoruz. Macron giderek otoriter oluyor. (BM) için bu uyarıyı yapması normal. " Millet Meclisi tarafından kabul edilen tasarı, Ocak 2021'de Senato'nun onayına sunulacak. Senato'dan geçmesi halinde tasarı bir kez daha Meclis'te oylanacak.
Tepkiler üzerine taslağın 24. maddesinin yeniden yazılmasına karar verildi.
Yasa tasarısında güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlar için 1 yıl hapis ve 45.000 Euro'ya kadar para cezası öngörülürken, drone kameralarının da güvenlik güçlerinin görevleri sırasında kullandıkları kameraların olabileceği belirtildi. insanları izlemek için kullanılır. Fransa'da sarı yelekliler gösterileri ve emeklilik reformuna karşı protestolarda, polisin göstericilere uyguladığı şiddetin sosyal medyada gösterilip paylaşılmasının ardından polis hakkında soruşturma açıldı.