Hubble Uzay Teleskobu bu hafta başka bir uzay görüntüsü yakaladı. Teleskop, yıldızlararası ortamla etkileşime giren gezegenimsi bulutsu ESO 455-10'un görüntüsünü yakaladı.
Veri bağlantısı kurmak için yürüdüler
Gezegenimsi bulutsular on binlerce yıldır var olabilir
Kafa karıştırıcı isimlerine rağmen, gezegenimsi bulutsuların aslında gezegenlerle hiçbir ilgisi yoktur. Bu bulutsuların ilk tanımı bu şekilde verildi, çünkü ilk olarak göklerde belirsiz şekiller gören ve bir tür gezegen olduklarını varsayan gökbilimciler tarafından yapıldı. Aslında gezegenimsi bulutsu, "iyonize bir gaz kabuğu" dur. Güneşimiz büyüklüğündeki bir yıldız ömrünün sonuna geldiğinde, dışa doğru hareket eden ve bir kabuk oluşturan dış katmanlarını fırlatır. Bu kabuk daha sonra yıldızın açıktaki çekirdeği tarafından aydınlatılarak gazın parlak bir şekilde parlamasına neden olur. Bu oluşum aynı zamanda gezegenimsi bulutsu olarak da adlandırılır. Ayrıca bu oluşum, parçalanmadan önce on binlerce yıl boyunca var olabilir. Aynı zamanda, bu özel gezegenimsi bulutsusu, yıldızlararası ortam adı verilen, etrafındaki çoğunlukla boş olan uzay ile etkileşim biçimi nedeniyle ilgi çekici hale geldi. Ayrıca, gezegenimsi bulutsular yıldızlararası ortamla etkileşime girerek, orijinal olarak yıldızlarda üretilen metaller gibi ağır elementleri fırlatır. Bu elementler, sonunda doğacak olan yeni yıldızların yapı taşlarını oluşturmaya yardımcı olan gezegenimsi bulutsular tarafından yıldızlararası ortama yerleştirilir.
Son olarak NASA, Hubble Uzay Teleskobu tarafından görüntülenen ESO455-10 hakkında bir gönderide
"ESO 455-10 'Daha önce merkezi yıldızın katmanları olarak sıkıca bir arada tutulan düz un kabukları, bu gezegenimsi bulutsunun benzersiz görünümünü vermekle kalmıyor, aynı zamanda bulutsu hakkında bilgi de sağlıyor. Aralarındaki etkileşimlerin açık bir işaretidir."
& nbsp;