İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şair Can Yücel'in imha edilen yerel tohumların bir merkezde toplanıp korunması gerektiğine dair iradesini iddia etti. Soyer, 10 yıl önce Seferihisar'da kurduğu ikinci Can Yücel Tohum Merkezini İzmir'de açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şair Can Yücel'in yöresel tohumların bir merkezde toplanıp korunması gerektiğine dair iradesini iddia etti.
BirGün'de yer alan habere göre, yüzlerce çeşit ata tohumunu güvence altına alacak ve yok olmak üzere olan tohum-gen çeşitliliğini gelecek nesillere aktaracak merkezin ilkini kuran Tunç Soyer, 2011 yılında Seferihisar'da Tohum Merkezi adı verilen Can Yücel'den sonra. Ataların tohumlarının hikayesini anlatan videonun ardından konuşma yapan usta şair Can Yücel'in kızı Güzel Yücel Gier, babasının hayatta iken bir tohum bankası fikrine sahip olduğunu belirterek, gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. bu rüyanın. Gier, “Babam saf bir şair olmaz, siyasete ve zemine dokunmalı. Babam öldükten sonra Can Yücel şenlikleri yapıldı, Tunç Soyer geldi oraya. Annem 'Bu Can'ın vasiyeti' dedi. Seferihisar'da ilk kez tohum şenlikleri yapıldı, teşekkürler. Karakılçık adlı uygulama ile sadece kuruluşuyla değil, eserleri ve eserleriyle de nasıl hayat bulduğunu gördük. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tohumların korunmasının sadece gıdanın değil ülkenin bağımsızlığının da korunması anlamına geldiğini söyledi.
2011 yılında Seferihisar'da ilk Tohum Merkezini açtıklarını ve o zamandan bu yana Yöresel Tohum Merkezi kurmak isteyen herkese nerede olurlarsa olsunlar yardım ettiklerini belirten Tunç Soyer, “Muğla Menteşe, Tunceli Ovacık ve Türkiye'nin birçok köşesinde tohum değişimi faaliyetleri Ülkemiz. ayarladık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Mehmetçik Belediyesi ile ortak bir protokolle Ekim 2015'te Zekâ Bey Tohum Merkezini kurduk. Kurduğumuz her tohum merkezi ile topraklarımızın eski kültürünü korumak için umudumuz daha da büyüyor. Can Yücel Tohum Merkezinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine uygulamalı dersler verilecek.
Ayrıca Anadolu tohumlarının korunacağı bu çatı altında öğrencilere doğanın ve doğayla birlikte üretmenin yaşam için ne kadar önemli olduğu anlatılacak.
Tohum merkezinde yüzlerce çeşit ata tohumunun korunması sağlanacak ve yok olmak üzere olan tohum-gen çeşitliliği gelecek nesillere aktarılacaktır. Ayrıca 'Tarladan Sofraya' olan süreçte iyi, temiz ve adil yiyeceklerin en güzel örneklerini üreterek tohum ve gastronomi ilişkisi ortaya çıkacaktır.