Karadeniz'de sondaj çalışmaları sonucunda ortaya çıkan doğalgazın çıkarılması için denizaltı üretim tesisi ve denizaltı taşıma tesisi kurulacak. Bu tesisler için ÇED başvuru dosyası hazırlanmıştır.
ÇED başvuru dosyasında üç ayrı proje bulunmaktadır. Projenin ilk etabında denizaltı doğalgaz üretim tesisi, ikinci bölümde karada doğalgaz işletme tesisi, üçüncü etapta ise hem denizde hem de karada doğalgaz iletim hatları projelendirildi. Bu üç proje için toplam yatırım tutarı 780 milyon TL olarak açıklandı. Bu üç projenin yanı sıra, doğalgaz çıkarmak için gemilere de ihtiyaç duyulacak. Gemilerin maliyeti henüz bilinmemektedir. Denizaltı doğal gaz üretim tesisleri, denizin 2 bin 200 metre altında, Filyos Organize Sanayi Bölgesi'ne 155 kilometre mesafede kurulacak. Kıyıdaki doğal gaz tesisi Filyos Organize Sanayi Bölgesi'nde inşa edilecektir. Doğalgaz iletim hatları bu iki tesisi birbirine bağlayacak. Karadeniz'de keşfedilen doğal gaz miktarı 405 milyar metreküp olarak açıklandı. Bu gazı indirmek için yaklaşık 2 bin kişi çalışacak. Turkish Petroleum International Anonim Şirketi, BOTAŞ International Incorporated Company ve Turkish Petroleum Off-Shore Technology Center Anonim Şirketi, doğalgaz sahasını işletmek ve gazı iletmek üzere TPOC tarafından kurulacaktır.
Turkish Petroleum International AŞ'nin sermayesi 11 milyar 797 milyon 665 bin BOTAŞ International AŞ'nin sermayesi 3 milyon 575 bin 50 lira, Turkish Petroleum Off-Shore Technology Center AŞ'nin sermayesi 21 milyon 450 bin 300 olarak belirlendi. lira. İlk doğal gaz 2023'te piyasaya sürülecek, ancak daha sonraki bir tarihte tam olarak faaliyete geçecek. İlk aşamada günlük 10 milyon metreküp gaz taşınacak. İkinci aşamada günde 40 milyon doğalgazın taşınması ve işlenmesi hedefleniyor.