2020'nin başından itibaren 5 şiddet olayının Türkiye'de iki yıl içinde büyük depremler beklediklerini anlatan Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, "Akdeniz'de deniz tabanı basıncı değişimi" başlıklı çalışmasını anlattı. Bilimsel çalışmasında, deniz tabanındaki basınç değişimlerinin depremlerle orantılı olarak değiştiğini anlatan Prof.Dr.Kutoğlu, "2018 yılı itibarıyla bu depremlerin artacağını çünkü bilimsel araştırmalar dünyanın dinamik bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. . Dünya'nın kabuk hareketlerini harekete geçiren kuvvetler var. " 2018 yılından bu yana yükseldiğini ve bunun son iki yılda yaşanan deprem artışıyla doğru orantılı olduğunu belirten Prof. Dr. Kutoğlu, şunları söyledi:
"Elazığ depreminden sonra açıklama yaptım. Sonra 1999'dan beri Marmara depremini tahmin ettik. Marmara Denizi'nde deprem bekleniyor. Bu depremler yaklaştığının göstergesi. Ege'de deprem olabilir dedim. Deniz." ve bu zemin kata uyguladığı baskı 2018'den itibaren artmıştır. Bu nedenle sismik boşluk dediğimiz gerilimlerin henüz enerjisini serbest bırakmadığı bölgelerde deprem olması olasıdır. Ama önce hangisi olur, hangisi önce enerjisini çeker, bunu doğru bir kararlılıkla söylemek mümkün değildir. saniyede kabuk gözlemlemek mümkün değil. Van, Denizli, Elazığ'da 20 yıldır Marmara depremini bekliyor şimdi İzmir kıyılarında deprem gibi yaşıyoruz. "Her iki tarafın da kusuruyla dolu olduğunu belirten Türkiye Prof.Dr.Kutoğlu, 2018 yılında 6.6 Denizli depremi ile başlayan süreçle birlikte büyük depremlerin ülke çapında dolaştığını belirtti.
yer kabuğunda devam ediyor ve bu da onu gelecek yıl 5'ten büyük bir deprem beklentisine sokuyor. Dr. Kutoğlu, "Tüm yer kabuğunu oluşturan dinamik süreçler hızlandı. Bunun ivmesi 5'ten büyük deprem olacağı anlamına geliyor. Ona baktığımızda öyle olduğunu görüyoruz. Uzun süre 6'dan büyük depremler yaşamadık. Denizli, Elazığ'da son iki yıldır. Marmara bölgesinde de 5'ten büyük deprem olmadı. Geçen yıl orada bir iki büyük deprem yaşadık. Bunlar daha büyük depremlerin ayak sesleri. Marmara'da zamanın çoktan dolduğunu ve yaklaştığını söylüyor. Dr. Kutoğlu, Güney Marmara'da deprem riskinin çok yüksek olduğunu söyledi. Bu bölgede büyük bir deprem olması durumunda, "Gemlik'in denize girip Mudanya, Balıkesir ve Erdek'in önünden geçen ciddi bir kolu var. Güneyde olursa ne olur?" Dedi. Marmara'nın kuzeyinde beklerken Elazığ'da olduğu gibi orada da sorunlu yapılarımız var, yıkıcı sonuçlarla karşılaşabiliriz, bir kez daha uyarıyoruz, uyarılarımızın dikkate alınmasını temenni ediyoruz bu nedenle dikkat etmemiz gerekiyor. Sadece Marmara bölgesine değil Güney Marmara'ya da çok sıkıntı var orada da önlemler alınmalı, yoksa can kaybına uğradık, Türkiye ekonomisinde çok ciddi ekonomik kayıplar olduğunu düşünürsek çok. Büyük fabrikalar, yerlerdeki tesisler dediler. Acil önlemlerimizi lama ihtiyacımız var. Şu anda dünyanın maksimum seviyeler etkisi altında dinamik yapılar var. Bu birkaç yıl daha devam edecek "dedi.