Türk savunma sanayinin önde gelen firmalarından biri olan Roketsan, uzay araştırmalarında önemli ilerlemeler kaydetmeye devam ediyor. Bugün ROKETSAN Genel Müdürü Murat Second'in bu yılın sonlarına doğru açıkladığı bazı açıklamalar, ikinci kez uzaya roket atacaktı.
Türkiye'de son yıllarda roket yörünge çalışmaları muazzam bir ivme kazandı. Geçtiğimiz ay yapılan resmi açıklamada, Roketsan'ın geliştirdiği test roketinin 2018 yılında 130 kilometre yüksekliğe ulaşmayı başardığı açıklandı. Böylece ROKETSAN, Türkiye tarihine ulaşan ilk roketini uzaya üretti.
askeri füzeler ve uzay roketlerinin temel anlamda aslında çok benzer bir teknolojisi var. Örneğin ABD uzay roketlerini askeri bir teknoloji olarak görüyor ve SpaceX ve Blue Origin gibi roket şirketlerinin yabancı uyrukluları çalıştırmasına izin vermiyor. Şu anda Türkiye'de de ROKETSAN, değerli bir şirket olarak ROKETSAN'ın bu bilgi ve uzmanlıkla uzay teknolojisine ulaşmaması beklenemezdi.
Murat şimdi ikinci, Roketsan'ın işinde bir adım öne geçmek istediğini söyledi. Second'ın açıklamalarına göre bu yıl sonunda yeni teknolojilerin test edileceği ikinci bir lansman yapılacak. İkincisi, Türkiye'nin uydusuna gireceği bir-iki yıllık süreçte kendisini uzaya fırlatabilecek ülke sınıfı olduğunu söyledi.
Murat İkinci, şunları söyledi:
"Yıl sonuna kadar yeni denememizi uygulayacağız. Bu dönemde geliştirdiğimiz daha önceki fırlatma ve itme sistemlerini deneyemedik, manevra kontrol sistemleri ve bazı aviyonik sistemlerin tahrik yönetim sistemleri üzerindeki testleri ve testleri yapılmış olacak. Bunun için ROKETSAN, akaryakıt teknolojileri başta olmak üzere sektörün tüm imkanlarını kullanarak ve kendi imkanlarıyla gelişmektedir.Akıla vurgu yapıldığında Türkiye'nin bu ikinci çalışmadan çok güzel sonuçlar alabileceğini söylemek mümkündür. , "Türkiye alanda yeni bir oyuncu. Mesafeyi kapatmak için çok yoğun bir çaba olmalı. Çünkü çok temel teknolojileri ulusal ve yerel olarak gerçekleştirmek için çok fazla insan gücüne ve çalışmaya ihtiyacımız var. Bu noktada ROKETSAN, ssb'n's ve Türkiye'nin uzay programına olan bağlılığını yerine getirdi. Bir sonraki aşamada zaman kısıtlamalarının taahhüt edilmesi de dahil olmak üzere, yerel ve ulusal kaynaklarla gelişmeye devam edeceğiz.
Türkiye'nin hem ihtiyacını karşılamak için uzay erişim noktalarının hem de uluslararası alanda çok saygın bir uzay şirketi olmayı hedeflediğini dile getirdi. İkincisi, teknolojinin hem mühendisliğin gelişmesinin yanında uzaya erişimi sağlamak hem de insan gücü üretmek için çalışmalar yaptıklarını ve böylelikle Türkiye'nin uzay programında çok hızlı ilerleyeceğine inandıklarını belirttiler. ikincisi
firmanın uzay teknolojisine yaptıkları yatırımlar hakkında bilgi vererek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sonraki aşamalarda çok ciddi yatırımlar olacak üst düzey hedefleri gerçekleştirmek için yapılmıştır. Bazıları şu anda hükümetimiz tarafından destekleniyor. Sayın Başkanımız ve SSB bu çalışmanın ciddi destekçileridir. Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatlarla yatırımlarımıza hız verdik. Önümüzdeki 1-2 yıl içinde yerel ve milli imkanlarla 400 ve 400 kilometreyi aşan yörüngelere ulaşabilen büyük motorlar geliştirmek için çok ciddi bir yatırım programındayız. ROKETSAN, mevcut kabiliyetlerin çok daha üst seviyeye çıkarılacağı, çok daha büyük ve güçlü motorların yerli ve milli imkanlarla hayata geçirileceği bir yatırım planlaması içindedir. SSB ve Başkanlığımızın koordinasyonunda yol haritasını oluşturur. Bu yol haritası çalışmaya başladı. Önümüzdeki dönemde çok daha yüksek seviyeli motor, itme gücü ve roket sisteminin gelişi ve operasyonel olarak sahada olduklarını göstereceğimiz bir süreç bizleri bekliyor. "
Bunların ciddi yatırımlar olduğunu, ikincisi milyarlarca dolar kaynak gerektirdiğini belirten uzay programı, Türkiye son 5-6 yıldır bu konuya kaynak ayırma ve seferber etmede herhangi bir eksiklik hissetmediğini söyledi. , "Önümüzdeki dönemde herhangi bir sorun çıkacağını düşünmüyoruz. Çalışma tüm hızıyla devam edecek. "