Türk Standartları Enstitüsü, ikinci el telefonları tamir eden merkezler için bazı yeni kurallar getirmiştir. Ticaret Bakanlığı'nın geçen yıl hazırladığı yönetmeliğin devamı niteliğindeki kurallar, ikinci el telefon piyasasını canlandıracak gibi görünüyor.
Türk Standartları Enstitüsü, ikinci el telefonların onarımı ve yeniden piyasaya sürülmesi için yeni düzenlemeler getirdi. Yapılan düzenleme ile onarım işi yapan firmalara daha ağır sorumluluklar getirildi. İkinci el telefon almayı düşünen vatandaşları güvence altına almayı hedefleyen düzenleme, bu pazar için cankurtaran halatı olacak gibi görünüyor.
Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz yıl telefon tamiri yapan merkezler için yetki ve yeterlilik belgesi gibi şartlar getirdi. Bu, bu tür organizasyonların daha ciddi çalışmasını sağladı. Türk Standartları Enstitüsü tarafından yayınlanan İşyeri-Cep Telefonu (ikinci el) Yenileme Merkezleri Yönetmeliği, telefon onarım merkezlerinin ne yapması gerektiğini ve sorumluluklarını detaylandırıyor. Bu sorumluluklar, vatandaşların ikinci el telefonları daha güvenli bir şekilde satın almalarını sağlayacaktır.
İşte söz konusu düzenleme ile onarım merkezlerine getirilen kurallar
Yenileme merkezi işyerinin tamamı aynı çatı altında olacaktır. Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden klonlanmış, kaybolmuş veya çalınmış cihaz olup olmadığı kontrol edilecektir. Yenileme merkezine gelen ikinci el cep telefonlarının Mobil Cihaz Kayıt Sisteminde "Beyaz Listede" olup olmadığı e-Devlet üzerinden kontrol edilecektir. Beyaz listede IMEI numaraları yer almayan ikinci el cep telefonları yenilenmeyecektir. Yenileme merkezi veya yetkili alıcısı ikinci el cep telefonunun değeri için bir değerleme işlemi yaparsa, bu işlem en geç beş iş günü içinde sonuçlandırılır.
Değişim merkezi veya yetkili alıcısı, ikinci el cep telefonunun değerlemesinin ardından müşterinin bu değerlendirmeyi kabul ettiğine dair onayını alacak ve kabul edildiğinde ödemeyi yapacaktır. Cihazın performans testleri IOS ve Android gibi yazılımlar ile yapılacaktır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtlarından yenilenecek cep telefonlarının ses veya veri iletişiminde kullanılıp kullanılmadığı kontrol edilecektir. Bu madde kapsamında yapılan işlem 5 yıl süreyle kayıt altına alınacak ve saklanacaktır. Yenileme merkezi, ikinci el cep telefonunun yenileme işlemini gerçekleştirirken, onarım veya parça değişimi gerekiyorsa, bu onarım ve değişikliği yapmak, önceki kullanıcının kişisel verileri de dahil olmak üzere tüm bilgileri geri dönüşü olmayacak şekilde imha etmek, fabrika ayarlarını geri yüklemek, performansının ve tüm işlevlerinin düzgün çalışıp çalışmadığını belirlemek ve kontrol etmek için. sağlayacak.
Yenilenen ikinci el cep telefonunun elektronik kimlik bilgileri değiştirilmeyecektir. Yenilenen cep telefonunun sertifikasyon işlemi mutlaka yapılmalıdır ve bu sertifika ve işlemleri gösteren liste yenilenen ürün ile birlikte verilecektir. Yenilenen ikinci el cep telefonu, ambalajında, etiketinde, garanti belgesinde, IMEI numarasını içeren faturasında, "yenilenen ürün" ibareli ilan ve ilanlarında ve işyeri bilgilerinin üzerinde tüketicilerin rahatlıkla görebileceği şekilde piyasaya arz edilecektir. .