İstanbul'da dün meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD ilk teknik analizi yayınladı. Analize göre, depremde 15 km uzunluğunda bir segment kırıldı ve fay üzerinde 30 cm'lik bir yer değiştirme yaşandı. Depremin etkileri ve uzmanların uyarıları haberimizde.
Depremin Detayları ve Teknik Analiz
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında meydana gelen depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Orta Marmara segmenti üzerinde gerçekleştiğini açıkladı. Depremin yüzeye yakın bir derinlikte (yaklaşık 7 km) meydana geldiği ve 13 saniye sürdüğü belirtildi. AFAD, deprem sonrası 184 artçı sarsıntı kaydedildiğini ve artçıların önümüzdeki günlerde de devam edebileceğini bildirdi.
AFAD Deprem Bilim Kurulu üyeleri, depremin sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma mekanizmasını işaret ettiğini ve ilk analizlerin yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda, 9,5 kilometre genişliğinde bir segmentin kırıldığını gösterdiğini ifade etti. Fay üzerindeki sağ yanal yer değiştirmenin ise 30 santimetre civarında olduğu belirtildi.
Uzmanlardan Uyarılar ve Öneriler
Deprem sonrası uzmanlar, riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşların 112 Çağrı Merkezi'ne durumu bildirmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremlerin olabileceği belirtilerek, halkın sakin olması ancak tedbirli olması gerektiği ifade edildi.
- Binaların hasar durumunu kontrol edin.
- Riskli binalardan uzak durun.
- Resmi kurumların açıklamalarını takip edin.
- Artçı sarsıntılara karşı hazırlıklı olun.
Depremin Ardından Yaşananlar ve Alınan Önlemler
Depremin ardından 112'ye gelen çağrı sayısı 10 bini aştı ve bunların 296'sı yapılarla ilgili bildirimler oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevlileri saha tarama çalışmalarına devam ediyor. Vatandaşların, resmi teknik görevliler gelip gerekli incelemeyi yapıncaya kadar bu tür binalara girmemeleri ve uzak durmaları öneriliyor.
İstanbul'da meydana gelen deprem, bölgedeki fay hatlarının aktifliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgularken, binaların depreme dayanıklılığının önemine dikkat çekiyor. Bu tür doğal afetlere karşı bilinçli olmak ve gerekli önlemleri almak, can ve mal kayıplarını en aza indirmek için hayati önem taşıyor.