Uzay araştırmalarının yükselen güçlerinden biri olan Çin, tarihindeki ilk Mars görevi olan Tianwen-1'de (Skies to the Skies) büyük bir kilometre taşını geride bıraktı. Geçen yaz uzaya fırlatılan Tianwen-1, yaklaşık yedi aylık uzay macerasının ardından bugün (10 Şubat) Mars'ın yörüngesine girmeyi başardı. Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Çinli araştırmacılar, Tianwen-1'in mükemmel bir şekilde yörüngede olduğunu ve uzay aracının çok iyi durumda olduğunu söylediler. Güneş Sistemimiz Mars'ın kırmızı gezegeni bu ay yoğun trafik yaşıyor. 9 Şubat'ta BAE'nin uzay aracı 'Hope' Mars'ın yörüngesine yerleştirildi. Bugün, başarı haberi Çinli Tianwen-1'den geldi. NASA'nın Azim görevinin önümüzdeki hafta 18 Şubat'ta Kızıl Gezegene ulaşması bekleniyor. BAE'nin aksine Çin ve NASA da yüzeye inmeye çalışacak.
Çin'in çıkarma denemesinin önümüzdeki Mayıs ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Çinli araştırmacılar, tarihi inişten yaklaşık dört ay önce Kızıl Gezegeni yörüngeden izleyecek ve iniş için en iyi yeri belirlemeye çalışacak. Gezginin Mars'ın Utopia Planitia adlı bölgesine ineceği açıklandı, ancak Utopia Planitia'da kesin konuma henüz karar verilmedi.
Çin'in Tianwen-1 misyonunda neredeyse yok olduğunu söyleyebiliriz. Bugün Uzak Doğu ülkesi, Kızıl Gezegen'in Tianwen-1 yörüngesine bir yörünge sondası, bir çıkarma aracı ve bir Mars gezgini yerleştirmeyi başardı. Bu üçlü sayesinde Mars'ın hem yörüngeden hem de yüzeyden detaylı olarak incelenmesi hedefleniyor. Misyonun en önemli kısmı elbette yolcu olacak. Çin tarihinde ilk kez, başka bir gezegene bir uzay aracı indirmeye çalışacak. Güneş enerjisinden güç alan gözlem aracının Mars'ta en az 90 gün hizmet vermesi hedefleniyor. Adı henüz bilinmeyen Çinli Mars gezgini, Mars'ın kuzey yarımküresindeki Utopia Planitia adlı bölgeye inecek. NASA'nın Viking 2 aracı da 1976'da aynı bölgeye indi. Çin bu bölgede hem yüzey hem de atmosferik araştırmalar yapacak. Tianwen-1 görevinin bir diğer önemli kısmı yörünge sondası olacak. Bu sondanın Mars'ın yörüngedeki mineralojik ve manyetosfer yapısını incelemesinin yanı sıra yüksek çözünürlüklü yüzey fotoğrafları çekmesi bekleniyor. Çinli araştırmacılar ayrıca, sondanın Mars çevresinde eliptik bir yörüngeye yerleşeceğini belirtti. Buna göre sonda, yörünge boyunca yüzeyden minimum 265 kilometre, maksimum 12 bin kilometre mesafede gözlem yapacak.
Tianwen-1 görevinin üç bölümünden biri olan iniş aracının amacı, adından da anlaşılacağı gibi yolcunun yüzeye başarılı bir şekilde inmesi olacak. İniş aracının yüzeyde herhangi bir bilimsel çalışma yapması beklenmez ve hareket kabiliyeti yoktur. Mars'ın yüzeyini keşfetmek, gezginin, yani gözlem aracının görevi olacak. Çıkarma denemesinin önümüzdeki Mayıs ayında Tianwen-1 görevinde yapılacağı açıklandı, ancak kesin bir gün verilmedi. Halihazırda yörüngede bir arada bulunan yörünge ve gözlem araçları, iniş girişiminden önce birbirinden ayrılarak görevlerine doğru hareket edecekler. Gözlem aracı Kızıl Gezegen yüzeyine başarılı bir şekilde inebilirse, Çin, Mars'a yumuşak iniş yapabilen ikinci ülke olacak.
Mars'a bir gözlem aracını indirmek, gezegenin ince atmosferi nedeniyle uzay ajansları için son derece zor. NASA, bu alandaki en deneyimli ve başarılı uzay ajansıdır. Sovyet Uzay Programı, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı Kızıl Gezegene bir uzay aracı indirmeye çalışsa da, yalnızca NASA başarılı oldu.