NASA'nın 2018 yılında Güneş'e gönderdiği Parker Solar Probe (Parker Solar Probe) uzaydaki macerasına devam ediyor. Güneş Sondası, geçen hafta Venüs çevresindeki dördüncü yakın dövüşünü de başarıyla tamamladı. Bu önemli anı kutlamak için NASA, sondanın önceki yakın geçişinde (11 Temmuz 2020) çekilmiş çarpıcı bir Venüs fotoğrafını paylaştı.
NASA, Güneş'i incelemek için Ağustos 2018'de Parker Solar Probe'u uzaya fırlattı. Devasa sonda, fırlatıldıktan sadece iki ay sonra Güneş'ten 24 milyon kilometreye yaklaşarak Helios 2'nin 1976'daki 42 milyon kilometre rekorunu aştı. Güneş Sondası artık her yakın geçişte Güneş'in yüzeyine yaklaşıyor. Son olarak, geçtiğimiz Ocak ayında gerçekleşen yakın geçişte 13,5 milyon kilometreye yaklaştı.
NASA, Parker Solar Probe için 2025 yılına kadar Güneş'e toplam 26 yakın geçiş yapmayı planlıyor. Ayrıca bu dönemde Venüs'e toplam yedi yakın geçiş yapılacaktır. Parker Solar Probe, Venüs'ün yerçekiminden yararlanarak yörüngesini değiştirdiği ve böylece her Venüs geçişinden sonra Güneş'e olan yakınlığını artırdığı için, Venüs geçişleri burada büyük önem taşımaktadır. e 6,9 milyon kilometreye yaklaşacak bir yörüngeye girmiş olacak. 2024 ve 2025 sonu için planlanan bu en yakın geçişlerde, uzay aracının hızı saatte 690.000 kilometreye ulaşacak. NASA'nın açıklamalarına göre, Parker Solar Probe, yukarıdaki fotoğrafın çekildiği sırada Venüs yüzeyinden 12380 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Ancak dördüncü yakın geçişin gerçekleştiği 20 Şubat'ta sondanın yüzeye yaklaşık 2400 kilometre yaklaştığı belirtildi. Dördüncü yakın geçişte çekilen fotoğrafların da yakında paylaşılması bekleniyor.