Mafya ve polisiye filmlerinin vazgeçilmez ismi Al Pacino, itibarının çoğunu The Godfather serisine borçludur, ancak Scarface'deki performansı bizi hala şaşırtmaktadır. Bu içerikte Scarface filminin gerçek suç dünyasından isimlerden esinlenerek yaratıldığı kişi ve olaylara ve yaşanan olaylara daha yakından bakıyoruz.
Al Pacino, özellikle mafya karakterleri ile popüler olan bir isim. Al Pacino'nun kariyerindeki onlarca film arasında Scarface çok önemli bir yere sahip. Gerçek olayların ve insanların kurguyla harmanlandığı bu filmde, 1980'lerin Miami suç dünyasından ilham alan birçok gerçek bölüm var. Özellikle Al Pacino'nun canlandırdığı Tony Montana karakteri ve filmdeki bazı can alıcı noktalar tam da o dönemin suç dünyasının önemli olaylarından ekrana aktarılıyor. Bol miktarda uyuşturucu, silah ve şiddet içeren Scarface filminden kimler ilham aldı? Hepimiz ona yakından bakıyoruz.
Mafya lideri:Al Capone, Tony Montana (Al Pacino) karakterinden ve filmin isminden esinlenerek:Scarface filminde gerçek suç dünyasından birçok isim ve döneme dair birçok referans var. Bunlardan en önemlisi, filmin adı ve aynı zamanda filmin ana karakteri Tony Montana'nın takma adı olan Scarface'dir. Scarface lakaplı suç dünyasının en ünlü mafya patronu İtalyan asıllı Al Capone'dur. Al Capone, esas olarak New York ve Chicago'da faaliyet gösterse de, Tony Montana ile birçok benzerliği vardır. Scarface lakabı bu benzerliklerden en bariz olanı iken; Tony Montana'nın vergi kaçakçılığından hapse atılması, yüzündeki yaralar ve yükselişinin hikayesi, Al Capone'un gerçek hayatını andırıyor. Tony Montana'yı Al Capone'den ayıran en büyük fark onların ölümleridir. Al Capone felç ve psikolojik rahatsızlıklardan evde ölürken, Tony Montana filmde Sosa'nın adamları tarafından trajik bir şekilde öldürüldü ve filmin sonunda sinema dünyasına kazınmış unutulmaz çatışma sahnesine tanık olmamızı sağladı.
Al Capone ve Tony Montana, Scarface (Scarface) takma adını nasıl aldılar Filmde Tony Montana'nın Scarface lakabını nasıl aldığından bahsedilmese de Al Capone'un bu lakabı nasıl aldığı biliniyor. Suç dünyasındaki kariyerinin henüz başında olan Al Capone, bir Brooklyn barında barmen olarak çalışıyordu. Bir gece bir kadın müşteriye hakaret eden ve özür dilemeyi reddeden Al Capone, kadının ağabeyiyle zorlu bir kavgaya girer. Bu olay sonucunda kadın, Al Capone'un yüzünü bıçakla keserek olay yerinden kaçar. Sadece 80 dikişle iyileşen bu yara, Al Capone'ye meşhur Scarface lakabını kazandırıyor.
Tony Montana (Al Pacino) karakterinin asıl ilham kaynağı ve birçok kişinin bilmediği Mario Tabraue kimdir?
Kokain bağımlısı, sürekli öldüren ve kaplan sahibi bir uyuşturucu. Mafya lideri olarak ekranlara taşınan Tony Montana, aslında zamanın Miami'sindeki birçok mafya liderinin imajını yansıtıyordu. Ancak bu mafya liderleri arasında Tony Montana karakteri için senarist Oliver Stone'a en çok ilham veren kişi Mario Tabraue adlı bir adamdı. 1987'de Mario Tabraue, Tony Montana'ya benzeyen devasa bir malikane olan 200 milyon dolar değerinde kokain, lüks arabalar ve egzotik hayvanlar, özellikle kaplanlar ile yakalandı ve o zamanlar Miami kökenli en büyük uyuşturucu lordlarından biriydi. Miami'deki Zoolojik Vahşi Yaşam Vakfı'nın kurucu üyesi Mario Tabraue, Tony Montana karakterinin ondan ilham aldığını birçok kez duyduğunu söylüyor. İlk Scarface filmi 1932'de piyasaya sürülmesine rağmen, senarist Oliver Stone'un 1983 versiyonunda Tony Montana için Mario Tabraue'den ilham aldığı yadsınamaz bir gerçek. Zamanın en ünlü Miami uyuşturucu lordu Mario Tabraue, 1987 yılında yakalandıktan sonra 100 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 yıldır cezaevinde olan Mario, FBI ile yaptığı işbirliği sayesinde cezaevinden çıktı ve vahşi hayvanlar için kurduğu derneğin başına geçerek suç dünyasındaki günlerini geride bıraktı.
İnanması zor olsa da, Scarface filmindeki elektrikli testere sahnesi gerçek olaydan esinlenmiştir:
Ne kadar vahşi olabileceğini ortaya koyan ünlü motorlu testere sahnesi, Mario Tabraue'den esinlenen bir diğer önemli nokta. Filmde bu olay değişmiş olsa da senarist Oliver Stone, filmi yazdığı sırada gazete manşetlerinde bu olayı görmüş. Ayrıca Oliver Stone'un motorlu testereyi filme dahil etmesinin Mario Tabraue ve Tony Montana benzerliklerine kapı açtığı düşünülüyor.
Gerçek olaya baktığımızda, gücü 1970'lerin sonlarında zirveye ulaşan Mario Tabraue, aynı zamanda Larry Nash adlı gizli ATF (Alkol) idi. Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu ajanını adamları tarafından öldürüldü. Elektrikli testere ile tahrip edilen Larry Nash'in cesedi daha sonra Mario tarafından yakılarak imha edildi.
Filmdeki ünlü Babylon Club, aynı şöhrete sahip Miami Mutiny Hotel'den esinlenmiştir:
Miami'deki uyuşturucu baronları, politikacılar, rock yıldızları ve daha fazlası. Birçok ünlü isim o dönemde Mutiny Hotel'de sık sık bir araya geldi. Miami'nin en sevilen Mutiny Oteli'nin maskotu, boynunda bir kilogram altın zincir ve üzerinde adının yazılı olduğu 18 karat pırlanta bir kolye bulunan Ceaser adlı evcil bir şempanze idi. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu şempanzenin sahibi ve Mutiny Oteli'nin en ünlü müdavimi Mario Tabraue'den başkası değildi.
Mutiny Hotel'de sıradan bir gecede Arnold Schwarzenegger'in kapıda hostesle flört ettiğini ve Led Zeppelin üyelerinin kız arkadaşlarıyla otel kulübünde takıldığını görmek oldukça kolay. normal bir durumdu. Mutiny Hotel ve Mutiny Hotel'in bu canlılığı, doğrudan Babylon Club ile Scarface filmine de yansımıştır. Hatta senaryoda bir noktada, Oliver Stone yanlışlıkla Babylon Club yerine "The İsyan" yazdı.